Kelas Lesen Memandu

Pengenalan

Kelas lesen memandu adalah berdasarkan kepada jenis dan kapasiti kenderaan. Terdapat lebih sepuluh kelas kenderaan sepertimana ditentukan oleh Jabatan Pengangkutan jalan (JPJ) Malaysia. Jenis lesen memandu serta kelas yang layak dipandu oleh pemilik lesen ada dinyatakan pada kad lesen memandu. Mendapatkan lesen memandu adalah penting buat pengguna jalan raya samada lebuhraya atau jalan biasa. Ianya perlu bagi mereka  yang ingin menunggang motorsikal atau memandu kenderaan di Malaysia bagi mengelakkan di saman pihak berwajib. Pengguna perlu mempunyai lesen memandu mengikut Kelas Lesen Memandu. Sila rujuk jadual berikut bagi senarai kelas lesen memandu.

kelas lesen memandu

Had Umur Untuk Dapatkan Lesen Memandu.

Untuk mendapatkan lesen memandu, individu tersebut mestilah berumur 16 tahun ke atas bagi lesen memandu motosikal dan 17 tahun ke atas bagi lesen memandu kereta. Bagi lesen memandu vokasional (GDL dan PSV), hanya warganegara atau penduduk tetap Malaysia yang mempunyai Lesen CDL serta berumur 21 tahun ke atas sahaja yang layak memohon lesen memandu jenis PSV ini. Untuk permit memandu antarabangsa (IDP), individu mestilah pemegang lesen CDL yang berumur 18 tahun dan ke atas.

Kesimpulan 

Mengetahui jenis lesen memandu dan bila tarikh tamat tempoh lesen memandu anda adalah sangat penting. Semoga perkongsian  ini bermanfaat buat pengguna. Ingat, jangan memandu tanpa lesen yang sah atau sudah tamat tempoh kerana anda bakal disaman oleh pihak berkuasa. Untuk memperbaharui lesen memandu CDL , anda boleh hubungi kami pada talian 01137561394 atau emelkan pada kami [email protected]

Tag Berkaitan :

cara renew lesen, lesen cdl, lesen memandu, lesen motosikal, lesen online, renew lesen cdl, renew lesen online

Artikel Berkaitan